Preskoči na vsebino


Prisluhni, nevesta, poglej in poslušaj ... Kralj se veseli tvoje lepote (Ps 45)

Bog je oseba, zato vsakogar od nas kliče na zelo oseben način. Vsak od nas je zanj kot bi bil edini. Z vsakim si Bog želi biti predvsem v zelo osebnem in živem, čutečem odnosu, ki pa poraje sadove v širši skupnosti, v Cerkvi, v svetu. Nekatere ljudi kliče k temu, da bi vse svoje življenje že tu na zemlji posvetili le Njemu, kliče nas v globino in lepoto ODNOSA. To je preprosto klic h kontemplativnemu življenju.

 


 

Sestre smo zbrane v skupnosti, v blagodejni tihoti klavzure, na zunaj živimo zelo preprosto življenje, da je lahko notranji odnos z Gospodom toliko bolj živ. Tak način življenja je neizmerno lep in bogat, pa tudi zahteven. Zanj je potrebna precejšnja mera osebne in psihološke zrelosti. Predvsem pa je potreben Božji klic, saj si človek takšnega načina življenja ne izbere sam, temveč ga k temu kliče Bog. Božji klic se prepoznava počasi, skozi molitev in duhovni pogovor. Sestre smo na voljo za pogovor po telefonu, po e-pošti ali pa osebno v naši samostanski govorilnici.

 


Prvi korak: kandidatura

Ta čas prvega razločevanja traja navadno eno leto in se imenuje čas kandidature. Gre za čas medsebojnega spoznavanja in ohranjanja rednih stikov. Kandidatinja ima tudi možnost, da določen čas biva v sobi za goste izven klavzure in se ob tem udeležuje skupnih molitev ter v miru opazuje dnevni ritem našega življenja, sestre pa smo ji na voljo za pogovor. Ta izkušnja ji lahko pomaga pri njenem nadaljnjem razločevanju svoje poklicanosti.

 

 


Drugi korak: postulatura

Če se kandidatinja odloči za vstop, napiše prošnjo za sprejem v skupnost. Ko jo skupnost sprejme, se začne čas postulature, ki navadno traja eno leto. V tem času se postulantka ob duhovnem spremljanju počasi vrašča v življenje klavzurne skupnosti in se udeležuje noviciatskega pouka. Uči se živeti iz moči liturgije in Božje besede, predvsem pa v svojem srcu in v vsakdanjem življenju še globlje prepoznava ljubečo Božjo govorico in s tem tudi svojo poklicanost.

 


Tretji korak: noviciat

S sprejemom redovne obleke (habita) in redovnega imena, novinka vstopi v čas noviciata, ki traja navadno dve leti. To je čas bližnje priprave na redovno življenje. Ob spremstvu učiteljice novink Bog odstira bogastvo karmelske duhovnosti in spoznava lepoto hoje za Jezusom po poti evangeljskih svetov - čistosti, uboštva in pokorščine. To je še vedno čas postopnega prepoznavanja svoje poklicanosti, ki pa navadno dozori v odločitev za prve zaobljube.

 


Četrti korak: čas prvih zaobljub

To je čas med prvimi in večnimi (slovesnimi) zaobljubami. Traja 5 let. V tem obdobju v sestri dozori odločitev za dokončno podaritev Bogu, ki traja do smrti in nato vso večnost.